Ett av socialtjänstens vapen mot föräldrar och barn
Den post traumatiska stressen ställer till det för var och en drabbad, samarbetet efter LVU fungerar sällan mellan drabbad och socialtjänst, advokater mm. Dom är inte utbildade på denna sjukdom vilket ofta förvärrar situationen avsevärt. Man använder ofta symtomer på ptsd i utredningar mm.
Det gäller att tidigt ta sig till psykiatrin för att få detta på papper, innan det så spelar det sällan någon roll vad man säger och påstår, det blir som sagt istället socialtjänsten vapen emot Dig och Er som familj, och främst barnen.
Ofta så läser jag i journaler att, - Barnet har flertalet svårigheter efter LVU:t, och i dom flesta fall så handlar det om tydliga tecken på ptsd som dom själva orsakat.
Gör allt du kan för att få en "second opinion", det har Du och Ni rätt till. Lägg största vikt på detta i början av tvisten, vad det nu än må vara och handla om, Du/Ni kommer att behöva det framåt så att Ni inte blir dömda en, två och tre gånger för att vara människa under största möjliga stress och press.
Nedan så har jag klippt in en allmän förklaring på vad ptsd är och ser ut i förhållande till dess symtomer, googla sen vidare och lär Dig vad det är så att Du/Ni kan försvara Er bättre i rätten och i möten med socialtjänsten mm.
Det är avslutningsvis farligt att gå med långvarig ptsd, det bryter ner organ i både kropp och hjärna. Så på ett vis så kan man säga att det handlar om en osynlig sjukdom som bryter ner Dig fysiskt inifrån.
Symtom på PTSD
PTSD yttrar sig som regel genom att personen är överdrivet vaksam, spänd och uppmärksam på nya trauman (hyperarousal), och att personen blir undvikande. Undvikande kan ta sig uttryck i ovilja (eller oförmåga) att tala om traumat, att undvika sådant som påminner om det, eller att hålla sig fullt sysselsatt med annat (på jobbet, i skolan, etc). Återupplevande är ett vanligt symtom: händelserna gör sig ofta påminda genom drömmar om natten, och flashbacks eller fantasier i vaket tillstånd (fix idé), varför det som regel är svårt att mentalt släppa det inträffade. Därav följer att de drabbade ofta blir likgiltiga inför sin omedelbara omgivning, blir känslokalla, får koncentrationssvårigheter, drabbas av anhedoni och att de isolerar sig. Vid mötet med andra kan de på grund av den höjda vaksamheten och stressen, utan mycket stimuli bli aggressiva, panikslagna och ångestfyllda. Många lider av sömnproblem, depressioner, andra stressrelaterade störningar, eller missbruk vid sidan av PTSD. Personer med PTSD har, liksom stressade personer, lägre heart rate variability.
Människor kan reagera mycket olikartat på trauman, enligt stress - sårbarhetsmodellen. Olika personer som är med om samma händelse drabbas inte av samma störning till dess följd. De som drabbas av PTSD får ofta en akut stressreaktion eller personlighetsförändring innan PTSD bryter ut, och personerna är ofta redan något neurotiska. PTSD bryter ut inom sex månader efter traumat. För andra kan trauman leda till exempelvis personlighetsstörningar, som regel varaktig personlighetsförändring till följd av katastrofartad upplevelse (ICD-10 F62.0).
Sömnstörningar är allmänt förekommande, i synnerhet mardrömmar genom vilka personer återupplever traumat. Det finns också studier som visat att sömnens effektivitet minskar vid PTSD, samt att REM-sömnens densitet ökar och dess mängd minskar. Personer med PTSD har med andra ord svårt att behålla sömnen.Sömnrelaterade andningsproblem (sömnapné, hypoventilation ,etc.) och sömnmyokloni är också vanligt. Nattskräck i form av hastiga uppvaknanden med startlereflexer eller panikartat beteende är vanligt, detta dock under REM-sömn.
Det är inte ovanligt med en samsjuklighet mellan PTSD och psykos (hysterisk, eller reaktiv psykos). Sådana psykoser utmärks framför allt av positiva symtom (hallucinationer, vanföreställningar, tankestörningar), och har ett samband med dissociation och negativa förväntningar.
DSM-5 har infört en undergrupp av PTSD, där dissociativa symtom är framträdande vid möte med stimuli som anknyter till eller påminner om traumat. Personen med PTSD kan då drabbas av depersonalisation eller derealisation, vid sidan av de övriga symtomen.
TACK för klargörande! TACK för du orkar ge bakgrund, det är lättare att förstå skeendet, ju mer insikt man får. Önskar allt det bästa för alla drabbade familjer! Med vänliga hälsningar, tankar, ljus, hopp och kärlek Brigitte G.